One day before Ramadhan Part 2



Assalamualaikum....

Ini adalah kesinambungan One day before Ramadhan.Ape yang kitaorang buat, makan dan lakukan....? Teruslah membaca ye....

Kami sekeluarga selamat sampai di Bt Pahat pada jam 7.10 petang. Singgah jap di Carefour BT Pahat, beli buah buahan for Mak Jah. Ayah beli dokong, apple (favorite Mak Jah), honney dew dan sebungkus potato bun. Bergerak ke Parit Sulong...... Mak Jah and her neighbor ada di dapur. Sambil tersengeh menyambut kedatangan kami. Aku turun dan bersalaman dengan mereka berdua. Mak Jah nie kurang pendengaran, jadi kalau nak cakap ape ape kena tengok direct kat muka dia...he he he. Nothing much lah happen hari nie cuma anak anak sedikit teruja melihat ke arah PERIGI......

Sebenarnya ibu ngan ayah pun teruja jugak. Mau taknya, perigi tu lah antara agenda penting bila kami sekeluarga datang ke rumah Mak Jah. He he he....wait until tomorrow babey...Setelah semua barang dah dibawa turun, anak-anak dah siap mandi, ibu ngan ayah pun dah wangi...apa lagi shoru time la kan...pelik lah, bila je datang rumah Mak Jah selalu je rasa lapar. Hem....sebenarnya Mak Jah nie kalau masak ape pun SODAP....thats why la. Sebagai pencuci mulut kami dihidangkan dengan pulut manis .....

Angah seronok menjamu selera...

Untuk makan malam pulak, Mak Jah sediakan tempe masak lemak dan ikan asin bersama ayer kopi indon (rasa cam nescafe) .....yummie...sedapnya sampai ayah tambah 2x. Walaupun masakanya simple tapi menyelerakan je. Tukar tempat lah katakan...lagi satu bukan kita yang masak...ki ki ki...

Tidor time.....

Sekali lagi...anak anak akan teruja, ape taknya nenek akan pasang KHEMAH!...Seronoknya derang nak tidur dalam kelambu. Jenoh ibu ngan ayah siapkan, takut nanti si nyamuk durjana masuk. Memang derang nak bagi nyamuk masuk pun....seronok nak pap pap nyamuk. Senang, boleh main ligan ligan nyamuk dalam kelambu....ish...anak anak nie. Yang kecik pun satu kecoh betul mulut mengalahkan abang abang dia lagi. Last sekali...dah letih sangat kot....senang je ke empat empat orang nie tidur. Aman sikit suasana. Aisss pe lagi, nama pun holiday...ayah ngan ibu berehat la sambil tengok astro. Syioknya dapat lepak-lepak macam nie selalu kan.........


Keesokan harinya...........

Hari yang ceria dan mendamaikan dan airnya.....zasss sejuk gila beb. Apa pun kewajipan tetap dijalankan. Anak anak semua dah bangun dan buat kecoh kat dapur. Tapi masing masing tak mo mandi lagi. Mak Jah tengah buat Peknga he he he....ala macam roti canai tu just masukkan tepung ngan kelapa parut and add sedikit garam...dan cara masaknye, tempek je dalam belanga ala ala pan kek la tu. Ouh....seleranya makan!.Sambil makan tu sempat lagi buat mensyuarat untuk agenda masak masak tengahari nanti...Aku nak botok botok (mmg favorite aku), so nak kena beli ikan tenggiri...nak bakar ikan....ikan tuka sedap nie.....nak wat asam pedas.....ikan pari memang sesuai....wah wah...jom bang kuar pegi pasar. Yok kita.....

Di pasar.......

Anak-anak tak leh bawak ek....nanti leceh nak membeli ke nak tengok anak?!. Okey, setiba kami di pasar kami segera mencari apa yg dalam list je, jimat masa. Seronoknya di pasar Bt Pahat nie...meriah!!Kebanyakan peniaga adalah melayu. Ikan pun fresh2x maklum lah dekat ngan tempat ikan naik. Pari2x yg ada besar2x dan nampak segar. Ramah betul peniaga2x ikan kat sini. Terasa macam kampung halaman pulak. Sempat lagi aku tanya hubby....Ayah kalau kita pindah sini besh kan kan?...macam budak2x yang pegang lolipop. Hubby pun sengeh je..okey la tu!!!. Dah abis shopping ikan dan pekakas yang lain dan berpuas hati dengan barang yg ada kami pun berangkat pulang ke rumah. Time for cooking.....

Time for cooking.....

Di rumah, Mak Jah sebok mencari bahan bahan nak buat botok botok kegemaran aku tu. Hem....Aku terus bawa barang yg dibeli ke dapur dan terus mencuci ikan ikan.


Antara bahan untuk botok botok
Rupa botok botok yg dah siap


Anak-anak lagi la haru....along yang tak mandi mandi angah dan alang dah buat projek luar. Memang anak ibu lah....kampung girl.

Amboi seronok no.....kait buah moktan

Tukang kutip buah....
Tukang tengok dan tukang makan...




KeNaNgAn HaRi iNi aDaLaH uNtUk HaRi eSoK