Kota Kinabalu Sabah : Day 1



Perjalan Cik Esah ke Sabah kali nie adalah bertujuan kerja. Alang-alang ke sana, Cik Esah bawa le sekali anak-anak Cik Esah ber empat tu.

Bertolak jam 6 pagi dari rumah, punya lah exited nak pi Sabah. Al kisah malam sebelum tu, anak-anak dah tak leh tido. Soh makan pun tak mau dah. Paginya pula mangun awal plk tu. Aik kompius nie. Gerak nak pi sekolah punya lah susah benor.

Okey, tiket penerbangan dah tempah awai bulan Feb ritu lagi. Konun nya moqah la. Cesss....lepas tu ado lagi yang moqah.

Rombongan Cik Esah kali nie naik dari Penang. Lebih kurang jam 10.45 tu naik flight dan sampai koi 12 lebih.

Ini adalah kali pertama anak-anak Cik esah naik kapal terbang. So jakun la bebudak nih. Degupan jantung dek kerana exited boleh dengar kalau dok sebelah depa. Hehe....sian kan. So this is their first experience.

“ Ibu...besaqnya kapai terbang”
“Ayah...besaqnya kapai tu”
1st day : Keterujaan terserlah

Babai...babai. Tak habis2 babai

Echa ngan Udin heran pasaipa kapaitebang besaq 
Echa nak dok tepi tingkap
Jenoh layan. Tapi sebenaqnya amat puas hati spend duit bagi anak-anak  gumbira. Tak gitu mommies sekalian.

Sesampainya kami di KK, kami di sambut oleh Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar IPGK Gaya. So, ibu have to work first. Hanto anak2 ke tempat penginapan dulu. Hari pertama Cik Esah menginap di Asrama Kinabalu Komplek Sukan. Bagi Cik Esah not bad lah tempat tu. Tapi banggunan agak lama berbaloi lah dengan apa yang dibayo. Semalam hanya RM53.00 untuk bilik berhawa dingin. Bilik air besaq, bilik pun besar. Cuma waktu malam bising sangat. Seolah2 ada manuusia yang bertukar jadi werewolf. 

Malam harinya, dek kerana ada peristiwa sedih di siang hari (bad mood Cik Esah time nie) Chegu Zain yang budiman pun nak pujuk lah hati Cik Esah yang duka lara nie (tak mampu nak bawa pi Hawaii). So dia call teksi. Pergi balik RM60 (hambik ko). Dah macam sewa keta sehari dah kan. Chegu Zain bawa ler Cik Esah candle light dinner di tepi pantai. Dia soh Cik Esah hoder lah apa2 pun, tapi jangan minta kepala ikan joss je katanya. Abang takut nak terjun laut malam malam berlawan dengan joss.

Huaaaa.....banyak jugak ikan yang rare tak nah Cik Esah nampak sebelum sebelum nie. Hoder apa lagi...dengan ikan bakaq, sotong goreng tepung, sup sayoq, ikan sweet sour bagai. Price...? Abang sado berahsia pulak. Asal bini jelita gumbira abang tumpang heppi. Makanan sangat2 yummie dan ikannya rasa manis fresh.


Nie lah ikan yang tak pernah Cik Esah tengok. Manis isi dia, fresh gitu. Buat bakaq2 ja
Dap nohh
Tediennn....jenoh makan
Usaha Chegu Zain pujuk hati Cik Esah yg tengah down
Candle light dinner kan...candle punnn malap ja



KeNaNgAn HaRi iNi aDaLaH uNtUk HaRi eSoK